Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft daar wel eens last van. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan een half jaar. In dat geval is er sprake van chronische nekpijn. Nekpijn is na lage rugpijn en pijn in de schouder, de meest voorkomende klacht van de bewegende Nederlanders. Ongeveer 4 op de 10 mensen gaan voor nekpijn naar de huisarts of fysiotherapeut/manueel therapeut.
Meestal heeft de pijn geen aanwijsbare oorzaak. Toch is er een aantal specifieke aandoeningen waarop de therapeut alert moet zijn, zoals een fractuur (breuk), een nekhernia, een infectie, een reumatologische aandoening en een eventueel ruimte innemend proces. Voorbeelden hiervan zijn een gezwel (tumor), een cyste of een abces.
Vroeger werd een nekhernia, ofwel een beklemde zenuw in de nek, altijd geopereerd. Dankzij wetenschappelijk onderzoek wordt nu over het algemeen eerst fysiotherapie/manuele therapie toegepast. Bij een nekhernia gaan verminderd bewegen van de nek, pijn in de nek, uitstraling in één of beide armen eventueel gepaard met krachtsverlies en/of verminderde reflexen in de armen.
Sommigen mensen zien ook whiplash ofwel een verrekte nekspier, als een specifieke diagnose, maar deze lijkt vooralsnog prognostisch en therapeutisch weinig te verschillen van aspecifieke nekpijn. Oftewel nekpijn die niet ernstig is en een gunstig herstel heeft.
Ongeveer de helft van de patiënten die naar de huisarts gaat wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut. Het is vanwege de (door extra studie) aanvullende kennis aan te raden om met nekklachten naar een manueel therapeut te gaan.
Nekklachten kunnen ook een invloed hebben op hoofdpijn, kaakpijn en oorsuizen (tinnitus) of deze zelfs veroorzaken. Ook uitstraling in de arm of armen kan vanuit de nek ontstaan. Kijk hiervoor ook bij het hoofdstuk ’trigemino cervicale’ complex.
Een manueel therapeut kijkt of er in het bewegen en in de omgang met anderen in het dagelijks leven oplosbare belemmeringen zijn. Ook zaken als manier van leven lifestyle (voeding, rust, conditie) wordt hierbij niet uit het oog verloren.
Alle Manueel therapeuten ( Joost, Jos en Robin) in onze praktijk hebben hun mastertitel in de manuele therapie gehaald. Daarnaast zijn we jarenlang betrokken geweest bij het opleiden van master manueel therapeuten door het geven van klinische lessen aan master studenten en begeleiden van stages.