Manuele therapie is de toepassing van een nauwkeurig bepaalde en specifiek gerichte handkracht op het lichaam, die de mobiliteit /beweging moet verbeteren binnen gewrichten, bindweefsel of skeletspieren.
Deze therapie is bedoeld voor:
- Het verminderen van pijn
- Het vergroten van het bewegingsbereik (ROM)
- Het verminderen of elimineren van een ontsteking van zacht weefsel
- Het teweegbrengen van ontspanning
- Het verbeteren van weefselherstel, rekbaarheid en/of stabiliteit
- Het vergemakkelijken van bewegingen
- Het verbeteren van de functie.[5]
In West-Europa, Noord-Amerika en Australië wordt manuele therapie meestal beoefend door leden van specifieke gezondheidsberoepen, zoals chiropractoren, manueel therapeuten en osteopaten.
Technieken:
Gewrichtsmobilisatie is het zorgvuldig gebruiken van manuele krachten om een gewricht in een gewenste richting te bewegen. In tegenstelling tot het rekken van een spier, is mobilisatie specifiek gericht op het kapsel van het gewricht zelf. Het laten glijden en rollen van het gewricht wordt meestal gebruikt om de beweging te verbeteren en de gewrichtsfunctie te normaliseren.
De Manuele Therapie Marsman (M.T.M.) is een specifieke onderzoeks- en behandelingsmethode die is gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom. Deze methode is door Jaap Marsman ontwikkeld.
Om de M.T.M. te kunnen toepassen, moet de therapeut allereerst beschikken over zeer uitgebreide kennis van de ongestoord functionerende wervelkolom, zowel bij activiteiten als bij rust. Daarnaast is bekwaamheid vereist om te bepalen is hoeverre een lichaamsdeel optimaal of juist beperkt functioneert.
Eerst worden testen gedaan om de voorkeuren van bewegen in verschillende gedeelten van de wervelkolom te bepalen. Daarna wordt gekeken of deze bewegingen al dan niet beperkt zijn. Ook wordt onderzocht of de beperking buiten het voorkeursbeweging ligt. Een voorkeursbeweging is bijvoorbeeld het liggen op de linkerzij omdat dit het beste voegt. Of altijd dezelfde onderarm boven hebben als u de armen over elkaar doet. Andersom voegt domweg niet.
Vervolgens wordt het bewegen geoptimaliseerd door middel van mobilisatietechnieken en hold/relax technieken. Omdat deze aanpak niet gepaard gaat met wat de volksmond een ’knak’ noemt, wordt deze methode ook wel ’de zachte methode’.
Voor deze methode passen manueel therapeuten/chiropractoren een korte (lage amplitude), snelle (hoge snelheid) stuwkracht toe over beperkte gewrichten (een voor een) met als doel het normale bewegingsbereik in het gewricht te herstellen. Het lichaam van de patiënt is op specifieke manieren gepositioneerd om de manipulatie van de wervelkolomgewrichten te optimaliseren. Bij deze methode verplaatst zich een gasbel in het gewricht en dit kan een knakkend of krakkend geluid geven. In de volksmond worden manueel therapeuten daarom ook wel ’krakers’ genoemd.
Bij ons in de praktijk zijn we in beiden methoden opgeleid. Daarom kunt u bij ons kiezen voor de ’zachte’ dan wel de ’knakkende’ methode. Alle Manueel therapeuten ( Joost, Jos en Robin) in onze praktijk hebben hun mastertitel in de manuele therapie gehaald. Daarnaast zijn we jarenlang betrokken geweest bij het opleiden van master manueel therapeuten tijdens klinische lessen en het begeleiden van stages.
Onze praktijk is aangesloten bij de NVMT van het KNGF.