Ischias is een benaming voor beenpijn die ontstaat in de lage rug. De pijn zit vaak aan de achterzijde van het bovenbeen. De benaming ’ischias’ is afgeleid van de naam van de grote beenzenuw: de ’nervus ischiadicus’. Deze loopt vanuit de lage rug via de bil naar de achterzijde van het bovenbeen. Er wordt bij dit klachtenbeeld ook gesuggereerd dat het gaat om zenuwpijn die wordt ervaren in het been. Vaak wordt lage rugpijn dan ook onterecht aangemerkt als een ischiasklacht.
De symptomen bestaan uit beenpijn aan één zijde van het been. De pijn zit aan de achterzijde van de bil/het been en reikt vaak tot aan de knieholte. De klachten worden vaak aangegeven als brandende/zeurende pijn die een aanhoudend karakter kan hebben. Vaak kan die door bepaalde bewegingen verergeren en mogelijk andere bewegingen kan verlichten. Deze bewegingen hebben vaak betrekking tot de lage rug.
Aanvankelijk zal er moeten worden gevraagd of de symptomen overeen komen met het klachtenbeeld van ischias. Het vermoeden van ischias kan de therapeut vergroten door een fysieke test te doen om te kijken of de zenuw (nervus ischiadicus) hiermee te maken heeft. Daarbij is het belangrijk om na te gaan welke factoren het natuurlijk herstel kunnen belemmeren. Die kunnen te maken hebben met de mobiliteit, de belastbaarheid van de lage rug en de zenuw, maar ook met de wijze waarop met de klachten wordt omgegaan.
Bij de behandeling van ischias is een juist verwachtingspatroon erg belangrijk. Het klachtenbeeld kan tussen de 6 en 12 weken aanhouden. Dit is afhankelijk van de omgang van de klachten en de overige gezondheidskenmerken van een persoon. Soms is het dus ook raadzaam om het activiteitenniveau aan te passen. De behandeling is vaak gericht op oefentherapie en mogelijk mobiliserende technieken. Voor het herstel is afwisselend bewegen erg belangrijk. Dit zal dan ook dagelijks geïntegreerd moeten worden om het herstel te stimuleren. Soms kan er in acute gevallen gekozen worden om naast de fysiotherapeutische behandeling pijnstilling te gebruiken. Dit is met name in de eerste weken effectief om in beweging te kunnen blijven.
Onze praktijk is aangesloten bij de NVMT van het KNGF.
Met name Joost, Robin en Jos zijn als master manueel therapeuten hierin bekwaam, Devano als MMT i.o. is een goed alternatief.