Lage rugklachten die acuut ontstaan en die vaak als heftig worden ervaren en soms maken dat mensen niet meer kunnen bewegen, worden aangeduid met de term spit. Patiënten zeggen vaak dat ’het erin schiet of dat ze ‘door de rug zijn gegaan’. De klacht ontstaat vaak plotseling maar is niet altijd te verklaren vanuit een activiteit. Spit kan zich voordoen bij iemand die na lange tijd weer in de tuin gaat werken (spitten). Spit kan ook geleidelijk komen opzetten. Tegenwoordig wordt spit ook aangegeven als a-specifieke lage rugklacht, omdat niet is aan te geven welk weefsel is aangedaan.
De symptomen van spit zijn pijn onderin de lage rug. Soms zit de pijn aan één zijde, maar soms wordt het ook als een soort band langs de lage rug omschreven. Vaak zijn er specifieke bewegingen die de pijn verergeren zoals bukken, tillen of langer zitten. In veel gevallen vermindert de pijn in de eerste 3 weken waarna mensen al makkelijker kunnen gaan bewegen.
De diagnose kan worden gesteld door aanvankelijk ernstige ziektebeelden uit te sluiten. Daarna kan door het aanhoren van het verhaal en een fysiek onderzoek worden gekeken naar welke functies er zijn aangedaan. Het kan dan gaan om een mobiliteitsstoornis, maar ook om een onvermogen of controle probleem van een spiergroep rondom de lage rug. Daarnaast spelen mogelijk ook factoren zoals angst, een manier van leven of spanning een rol. Ook deze factoren zouden moeten worden geïnventariseerd om te beoordelen of deze factoren een rol spelen in het herstel van het klachtenbeeld.
In veel gevallen herstellen de klachten al van nature. Het is normaal dat het 3 weken kan duren voordat de pijn afneemt en de activiteiten weer kunnen toenemen. Vaak is het raadzaam om afwisselend te blijven bewegen. Mocht een patiënt willen weten wat er met de klachten wordt gedaan, dan zal de therapeut tijdens het consult kijken welke factoren een negatieve invloed op het herstel kunnen hebben. Deze zullen dan in de behandeling worden aangepakt. Vaak gaat dit om oefeningen van de lage rug, mogelijk in combinatie met mobiliserende technieken. Dit zal afhankelijk zijn van het verhaal en de hulpvraag.
Fysiotherapie Adams is aangesloten bij de NVMT van het KNGF.
Met name Joost, Robin en Jos zijn als master manueel therapeuten hierin bekwaam, Devano als MMT i.o. is een goed alternatief