Artrose is een aandoening aan de gewrichten in het lichaam. Dit kan in een of meer gewrichten voorkomen. Bij artrose is de laag kraakbeen in het gewricht dunner en minder glad waardoor er pijn en/of stijfheid kan ontstaan in het gewricht. Dit wordt in de volksmond ook wel ’slijtage’ genoemd. Dit ’slijtageproces’ doet zich voor bij iedereen, maar veroorzaakt niet bij ieder mens klachten. Dat betekend dus dat artrose niet gepaard hoeft te gaan met veel pijn en stijve gewrichten. Hoewel de artrose niet is te verhelpen, kunnen de symptomen wel aanzienlijk worden verminderd.
Fysiotherapie Adams is aangesloten bij het Netwerk Artrose. Dat betekent dat wij samenwerken met huisartsen en orthopedisch specialisten om bij mensen met artrose de meest optimale zorg te kunnen bieden.
Hoe doen wij dat? Door middel van een duidelijke uitleg, adviezen en een beweegprogramma gaan wij samen aan de slag. Beweging en het versterken van de spieren staat daarbij centraal. Op deze manier worden de gewrichten ’gesmeerd’ kunnen de spieren het gewricht ontlasten, wat de pijn en stijfheid verminderd.
Heupartrose is een aandoening van het heupgewricht waarbij de laag kraakbeen in het gewricht dunner wordt. Dit kan pijnklachten geven maar ook een stijfheid in de heup. Bij heupartrose, ook wel slijtage genoemd, zijn pijn in de lies, pijn in de bil, stijf gevoel in de ochtend of na het zitten symptomen die vaak voorkomen. Ook kan het zijn dat het lopen moeizaam gaat, maar fietsen juist wel goed. Dit heeft te maken met de belasting op het been. Heupartrose is goed te behandelen door middel van oefentherapie. Op deze manier houden we de spieren om het gewricht sterk en soepel en wordt het gewricht gesmeerd, waardoor minder klachten worden ervaren.
Knieartrose is een aandoening van het kniegewricht waarbij de laag kraakbeen in het gewricht dunner wordt. Knieartrose kan gepaard gaan met pijn en stijfheid. De meest voorkomende klachten bij knieartrose zijn; pijn in de knie, stijfheid of een stijf gevoel, vooral in de ochtend of na lang zitten. Ook kan de knie warm of dik aanvoelen. knieartrose is goed te behandelen door middel van oefentherapie. Op deze manier houden we de spieren om het gewricht sterk en soepel en wordt het gewricht gesmeerd, waardoor minder klachten worden ervaren.
Artrose in de enkel is in tegenstelling tot heup- of knieartrose niet een aandoening die vanzelf ontstaat. Meestal is dit een gevolg van een trauma waarbij er een fractuur (botbreuk) in het enkelgewicht is geweest. Doordat het gewicht na herstel van de breuk niet identiek is aan het gewicht van vóór het trauma, ontstaat er op sommige plekken meer slijtage. Standsverandering, na een trauma, kan dus zowel op korte als lange termijn zorgen voor artrose in de enkel. Enkelartrose kan ook worden veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Vaak doet de artrose zich dan ook voor op andere plekken in het lichaam. Bij artrose in de enkel ervaren mensen vooral een beperking in de mobiliteit (bewegelijkheid) van de enkel. Bijvoorbeeld tijdens het lopen, traplopen (vooral trap af) en het staan op de tenen. Er wordt dan pijn gevoeld in de enkel, vooral aan de voorzijde. Ook is een beperking of stijfheid voelbaar ten opzichte van de andere kant. Dit stijve gevoel doet zich vooral voor in de ochtend. Het gewricht is dan bij gebrek aan voldoende beweging nog niet gesmeerd. Eerst zal het bewegen wat moeizaam gaan maar uiteindelijk wordt de enkel wat soepeler. Vraag dan niet te veel van de enkel. De pezen kunnen dan overbelast raken, omdat die door de verandering van stand moeten wennen aan de nieuwe belasting. Dus wees actief maar beperk een te hoge belasting door deze langzaam op te bouwen.
Fysio Adams is aangesloten bij het artrosenetwerk van Beweegzorg Noord West (BNW) en behandelt zowel individueel of als in groepsverband. Voor verdere informatie: https://netwerkartrose.bnw.nl.