Hardlopers hebben regelmatig last van een ’lopers knie’, of ook wel een ’runners knee’. Toch kunnen ook mensen in andere sportdisciplines hier last van krijgen. Bij een lopers knie wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de knie.
Deze pijnklachten worden veroorzaakt door de peesplaat aan de buitenkant van het been (tractus iliotibialis). De pees drukt of schuift dan langs het bovenbeen, net boven de buitenzijde van de knie (laterale femurcondyl).
De lopers knie heeft verschillende benamingen zoals tractus iliotibialis frictiesyndroom, IT- band syndrome en laterale kniepijn.
Over het ontstaan van een lopers knie bestaan allerlei theorieën. Over het algemeen wordt aangenomen dat de peesplaat aan de buitenzijde van de knie langs de knie schuift aan de buitenzijde van de knie. Dit is een frictiesyndroom.
Daarnaast wordt verondersteld dat de oorzaak ligt in de druk op pees aan de buitenzijde van de knie. Deze frictie of druk wordt vooral gevoeld als de knie op een bepaalde manier wordt belast.Er wordt vanuit gegaan dat de kans op deze blessure groter is als de knie een valgus patroon heeft. Dit gebeurt als de knie tijdens het belasten naar binnen draait. De oorzaken daarvan zijn verschillend. Denk aan zwakke kracht en controle van de bilspieren, verminderde controle van de bovenbeenspieren of een ingezakt voetgewelf (platvoet).
Bij een lopers knie ervaren mensen pijn aan de buitenzijde van de knie. Meestal is de plek heel specifiek aan te wijzen en verergert de pijn bij belasting zoals hardlopen. Vaak geven mensen heel specifiek de pijn aan in een bepaalde buighoek van de knie. Soms is daar dan een lichte zwelling of roodheid van de huid te zien. Vooral na belasting is dit zichtbaar. Ook geven mensen vaak een stijfheid aan de buitenzijde van de knie aan. Vooral na langdurige inactiviteit zoals bij het uit bed komen in de ochtend.
De behandeling van een lopers knie bestaat voornamelijk uit oefentherapie. Die bestaat vooral uit het oefenen van heupspieren, bovenbeenspieren en onderbeenspieren. Dat moet ervoor zorgen dat de knie in een optimaal patroon functioneert. Veel mensen zijn bij deze klachten ook al erg geholpen door middel van ’load management’. Dit willen zeggen dat ze samen met de fysiotherapeut de belasting op de knie gaan aanpassen en die dan langzaam opbouwen om zo weer naar het gewenste niveau terug te keren.
We zijn als praktijk aangesloten bij het BNW netwerk. Chris, Devano en Jos zijn op het gebied van de behandeling van deze klachten bekwaam.