Pezen zijn een enorm belangrijk onderdeel van het lichaam. Een pees heeft niet zoals een spier het vermogen om aan te spannen en weer te ontspannen maar werkt als een structuur die energie opvangt en weer loslaat. Indien dit overmatig wordt gedaan, terwijl de belasting op de pees toeneemt, kan dit leiden tot een peesontsteking.
Hoeveel overbelasting een pees kan hebben, verschilt per persoon. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke verandering of gebeurtenis tot de peesklachten heeft geleid. Pezen houden over het algemeen niet van verandering van belasting. Als die zich duidelijk wel voordoet, kunnen er peesklachten ontstaan. Denk hierbij aan zaken als het plotseling starten met hardlopen, een nieuwe manier van training, veranderen van ondergrond, wisselen van sport, het dragen van nieuwe of juist verouderde schoenen en een verkeerde fietshouding.
Symptomen passend bij peesklachten zijn stijfheid na rust, zoals blijkt bij het op gang komen na het zitten op de bank of ’s ochtends bij met opstaan uit bed. Kenmerkend is dat ochtendstijfheid en startstijfheid vaak wegtrekken zodra het lichaam in beweging komt. Veel sporters geven aan dat de klachten ook aanwezig zijn bij de ’warming up’ voor een training of wedstrijd. Ze trekken daarna weg om regen het einde weer terug te komen. Bij langdurige klachten kan er rond pees ook een zwelling ontstaan.